31.03.2016

Nieuwe donatiepartner : Tableau Software voor analyse en visualisatie van data

tableau-logo_rz.png

We hebben de Tableau Foundation opgericht om het gebruik van feiten en analytisch denken aan te moedigen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Het Tableau voor non-profitorganisaties programma is in lijn met deze missie. Nu kan ook een kleine non-profit Tableau gebruiken om door middel van haar data de effectiviteit van haar programma’s en fondsenwervingsacties te verhogen en haar impact aan te tonen."

Neal Myrick, Director, Corporate Social Responsibility Tableau

Wat is Tableau Software?

Uganda dashboard

Data is overal aanwezig, maar vaak weten onvoldoende welke betekenis er aan te geven. Tableau Desktop is een krachtige en gebruiksvriendelijke software die je kan helpen om een beter inzicht te krijgen in de data van je organisatie en ze op een aantrekkelijke manier te visualiseren. Donor gegevens, succes van een campagne, data-gedreven grafieken - alles wat je kan aantonen met behulp van data kan in Tableau worden weergegeven. Met visualisaties, kan je je natuurlijke capaciteiten gebruiken om patronen te zien, trends te identificeren en inzichten te verwerven.

Data visualisaties zijn dan ook een belangrijk hulpmiddel voor het creëren van transparantie naar je donateurspubliek of andere fondsenverstrekkers, of een leidraad om toekomstige fondsenwerving- of bewustmakingscampagnes effectiever aan te pakken.

Hoe werkt Tableau?

Tableau interfaceTableau integreert met de meeste databases en spreadsheets (xls, text, relational db, online gegevensbronnen en vele andere). Je kunt met een drag-and-drop interface interactieve visualisaties, dashboards en verhalen te creëren en delen. Er is geen programmering vereist; als je comfortabel bent met het maken van spreadsheets, moet je in staat zijn om Tableau te gebruiken.

Wanneer je een verbinding maakt met een gegevensbron, zoals een Excel-werkblad, toont de Tableau-interface alle data-elementen in de kolom aan de linkerkant. Je sleept gewoon de elementen die je wilt visualiseren in verschillende delen van de werkruimte.

Je kunt meerdere werkbladen combineren in dashboards en verhalen. Dashboards tonen verschillende visualisaties op één pagina. Verhalen tonen een opeenvolging van werkbladen en dashboards die waardoor je kunt navigeren door te klikken op bepaalde punten.

Meer informatie over Tableau Desktop vind je op de productfiche.

 

Voorbeelden

Op de Tableau Software website, kan je zien hoe sommige nonprofits gebruik maken van Tableau. Bekijk op de Tableau website ook de Tableau Public gallery of de gallery of example visualizations.

Tableau visualisaties delen

De bestemmeling hoeft niet noodzakelijk Tableau te hebben geïnstalleerd op zijn PC. Je kunt statische beelden verdelen als beelden of pdf bestanden, of je bestemmeling kan de gratis Tableau Reader downloaden om interactieve visualisaties te bekijken. Als je je verhaal wenst te delen met de wereld via het web, dan kan je het gratis op Tableau Public publiceren.

Wat kan je als non-profit organisatie krijgen?

Organisaties die hiervoor in aanmerking komen kunnen via TechSoup tot 5 licenties Tableau Desktop Professional per jaar ontvangen. De administratiekost bedraagt per licentie 58€ (normale eindgebruikerswaarde van ong. 2.000$). De licentie is 2 jaar geldig, maar kan worden hernieuwd door het indienen van een nieuwe donatie aanvraag.

Je kunt Tableau ontdekken door een gratis testversie aan te vragen die 2 weken geldig blijft.